Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Άλλοι Άγιοι > που σχετίζονται με τους Αγρότες (24)

Άλλοι Άγιοι που σχετίζονται με τους αγρότες:



· Ααρών ο Δίκαιος. Ο αδελφός του Μωυσή, ο Ααρών ο Δίκαιος Προφήτης, θεωρείται προστάτης της βλάστησης, λόγω του ότι άνθησε θαυματουργά το ξεραμένο του ραβδί που έμπηξε στο χώμα (εορτάζει 18 Δεκεμβρίου).

· Ανθούσα, Ανθή, Μαριάνθη, Άνθιμος, Ευανθία. Προστάτες των ανθών λόγω ονόματος.

· Ανδρέας ο Απόστολος. Παραδοσιακά έχει σχέση με το νερό και τις νεροποντές (Ανδρέας = Ανυδρέας). Οι γεωργοί για να έχουν καλή σοδειά, στην εορτή του βράζουν σιτάρι, καλαμπόκι, βρίζα και όσπρια (πολυσπόρια – μπόλια) και τα πάνε στην Εκκλησία για «διάβασμα». Μετά τα μοιράζονται και τα τρώνε. Παρετυμολογικά (Αντρέας – ανδρείος, αντρειεύομαι), ο Άγιος αντρειεύει το κρύο αλλά και τα σπαρτά (εορτάζει 30Νοεμβρίου)

· Αχίλλειος. Πολλοί αγρότες τάζουν στον Άγιο για να μην χαλάσει η σπορά τους αλλά και για να μην πέσει χαλάζι (εορτάζει 15 Μαΐου).

· Αικατερίνη. Η Αγία είναι αγαπητή και στους αγρότες, που την επικαλούνται σε περίπτωση ανομβρίας, μιας και στην εορτή της συνήθως βρέχει (εορτάζει 25 Νοεμβρίου).

· Αλέξιος. Ο άνθρωπος του Θεού, προστατεύει από επιδημίες και αρρώστιες τους ανθρώπους. Προστατεύει ακόμα τα αμπέλια και τις σοδειές από διάφορα βλαβερά έντομα (εορτάζει 17 Μαρτίου).

· Δίος ο Όσιος. Φύτεψε το ξερό ραβδί του και αυτό με την επίκληση της Αγίας Τριάδας, έβγαλε ρίζες και φύτρωσε μεγάλο δένδρο, με πλούσιο φύλλωμα και νόστιμους καρπούς (εορτάζει 19 Ιουλίου).

· Θαλάσσιος και Λιμναίος. Είχαν αγρόκτημα σε βουνό, παρόλο που τα ονόματά τους θυμίζουν περισσότερο θάλασσα, λίμνες ή λιμάνια (εορτάζουν 22 Φεβρουαρίου).

· Καλλίνικος ο Άγιος Μάρτυρας. Δεν έχει άμεση σχέση με τους αγρότες, αλλά με τα νερά. Με θαυματουργό τρόπο έκανε από μία ξερή πέτρα να ξεπηδήσει νερό για να ξεδιψάσουν οι διώκτες του. Τον επικαλούνται για να βρουν νερό.

· Κοσμάς ο Αιτωλός. Στην Ήπειρο προστατεύει τα φυτά και τα δένδρα (εορτάζει 24 Αυγούστου).

· Κόνων ο Κηπουρός (εορτάζει 5 Μαρτίου).

· Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής. Το όνομά του σχετίζεται παρετυμολογικά με το μαργώνω = ναρκώνω. Οι αγρότες πιστεύουν ότι ο Άγιος ναρκώνει τα φίδια, γι’ αυτό στην εορτή του δεν κάνουν γεωργικές εργασίες, για να τον τιμήσουν αλλά και από φόβο μήπως τους δαγκώσει φίδι για τιμωρία που δεν κρατούν την αργία (εορτάζει 25 Απριλίου).

· Μαρίνα η Αγία. Στην Θράκη της αφιερώνουν τα πρώτα σύκα και τα πρώτα σταφύλια. Γενικότερα η Αγία «ζητάει» τις απαρχές των καρπών και αλίμονο στον αγρότη που θα το ξεχάσει. Η σοδειά του θα καταστραφεί. Αλλά και απέναντι στους ιερείς φαίνεται να έχει μια ευαισθησία. Ένας ιερέας που δεν την τίμησε την ημέρα της εορτής της, άνοιξε η γη και τον κατάπιε μαζί με τα άλογά του την ώρα που αλώνιζε. Την ημέρα της εορτής της Αγίας, σε πολλά μέρη, λέγεται ότι ακούνε μέσα από τα βάθη της γης τον παπά και τα άλογά του να βογκάνε και να εκλιπαρούν για να ανέβουν και πάλι στην επιφάνεια. (εορτάζει 17 Ιουλίου).

· Μαργαρίτα. Προστατεύει τις μαργαρίτες, λόγω ονόματος (εορτάζει 25 Ιανουαρίου και 1 Σεπτεμβρίου).

· Μιχαήλ Πακναμάς ο κηπουρός. Ένας άγνωστος ταπεινός Άγιος. Ο Άγιος εργαζόταν σε ταπεινές δουλειές της γης και επειδή δεν μπορούσε να βγάλει τα προς το ζην, έκανε και τον χαμάλη – μεταφορέα. Μετέφερε προμήθειες, προϊόντα και εμπορεύματα με τον γάιδαρό του, στα περίχωρα των Αθηνών. Σε μία από τις κολώνες του Ολυμπίου Διός είναι χαραγμένη η φράση: «1771 Ιουλίου 9, αποκεφαλίσθηκε ο Πακναμάς Μιχάλης». Είχε κατηγορηθεί ότι κουβαλούσε πυρομαχικά για τους επαναστάτες. Του ζητήθηκε να τουρκέψει και αυτός φυσικά αρνήθηκε. (εορτάζει 30 Ιουνίου).

· Νώε, για το αμπέλι και το κρασί. Ο Βιβλικός Δίκαιος Νώε, έφτιαξε κρασί και ήπιε. Μέθυσε και έπεσε για ύπνο, φάνηκε όμως η γύμνια του και αυτό είχε συνέπειες. Μπορούμε να δεχθούμε ότι προστατεύει τους πότες, συνιστώντας όμως το μέτρο…

· Πολύκαρπος. Για τις σοδειές αλλά και για τα πολλά παιδιά (πολύτεκνοι), λόγω ονόματος.

· Σεραφείμ ο Όσιος, από την Λοκρίδα. Τον επικαλούνται για να αναβλύσουν νερά και να φύγουν οι ακρίδες (εορτάζει 6 Μαΐου).

· Τριαντάφυλλος, από τη Ζαγορά. Προστατεύει τα τριαντάφυλλα λόγω ονόματος (εορτάζει 8 Αυγούστου).

· Φωκάς ο Κηπουρός (εορτάζει 22 Σεπτεμβρίου).

· Χρυσάνθη – Χρύσανθος. Για τα χρυσάνθεμα, λόγω ονόματος.

· Χρήστος ο Κηπουρός. Νεομάρτυρας (1748) από την Αλβανία (εορτάζει 12 Φεβρουαρίου).



****************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.