Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Άγιοι Προστάτες Μας> λόγω Ονόματος (27)

· Φανούριος για φανέρωμα. Ο γνωστός μας Άγιος Φανούριος για κάθε είδους φανέρωμα. Κατά τον 14ο αιώνα Αγαρηνοί έσκαβαν δίπλα σε ένα παλιό τείχος στη Ρόδο. Εκεί βρέθηκε παλιός χριστιανικός ναός με πολλές εικόνες. Μία από όλες παρουσίαζε ένα νεαρό στρατιωτικό, με πλήρη στολή, ο οποίος κρατούσε σταυρό και λαμπάδα αναμμένη. Γύρω από την κεντρική εικόνα υπήρχαν δώδεκα μικρότερες μα τα μαρτύρια του Αγίου. Ο Μητροπολίτης Νείλος ο Β’ μπόρεσε και διάβασε μια μισοσβησμένη επιγραφή που ανέφερε: «Φανούριος ο Άγιος». Τίποτε άλλο δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν το «νεοφανή» Άγιο, εκτός από τα μετέπειτα θαύματα που αναφέρονται στο όνομά του. Σε όλους είναι γνωστή η «φανουρόπιτα». Στη Σηλυβρία ζύμωναν την πίτα και την πήγαιναν στην Εκκλησία να λειτουργηθεί. Στην συνέχεια την μοίραζαν. Οι κοπέλες έβαζαν ένα κομμάτι κάτω από το προσκέφαλό τους για να ονειρευθούν αυτόν που θα παντρευτούν. Κατ’ επέκταση όποιος έχανε κάτι που ήθελε να του φανερωθεί, ένα πρόσωπο ή ένα μυστικό, έταζε στον Άγιο, φανουρόπιτα (εορτάζει 27 Αυγούστου).

· Χαράλαμπος για να λάμπεις από χαρά. Σε καιρό επιδημίας σε πολλά χωριά έκαναν περιφορά της εικόνας του Αγίου, που θεωρείται διώκτης της πανούκλας αλλά και κάθε κακού. Γι’ αυτό τον λόγο του αφιέρωναν μάλιστα και «μονοημερίτικο» πουκάμισο, από ύφασμα που είχε υφανθεί και ραφτεί σε μία μόνο ημέρα. Στη Λέσβο, στο πανηγύρι του Αγίου, γίνονται αγώνες με άλογα για το καλό των ζώων (τα άλογα του Χαραλάμπη). (Υπάρχουν τέσσερις Άγιοι με αυτό το όνομα και εορτάζουν 17 Σεπτεμβρίου, 10 Φεβρουαρίου, 23 Αυγούστου και 30 Μαΐου).

· Ειρήνη για ειρήνη. Οι δέκα Αγίες και έξι Άγιοι που φέρουν αυτό το όνομα (Ειρήναρχος, Ειρηναίος) παραπέμπουν σε ειρήνευση, ειρηνοποιούς, ειρηνοδικεία και ειρηνοδίκες. Στο μοναστήρι όμως της Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου Αττικής (εορτάζει 28 Ιουλίου) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι νέες που προσκυνούν την συγκεκριμένη Οσία Ειρήνη, παίρνουν από τις μοναχές ένα κομμάτι «διαβασμένο» μήλο. Αφού οι νέες νηστέψουν μία ημέρα, το τρώνε με την ελπίδα ότι θα παντρευτούν γρήγορα. Μια άλλη Ειρήνη Δούκα, η αυτοκράτειρα, η ευσεβής, είχε δώσει αφορμή, η προαναφερόμενη Αγία να εμπλακεί σε ένα θαύμα, που όμως δεν την αφορά. Λέγεται πως ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός είχε κατέβει στις γαλαρίες ενός ορυχείου για να τις επιθεωρήσει. Οι γαλαρίες κατέρρευσαν και ο αυτοκράτορας εγκλοβίστηκε στα βάθη της γης. Η σύζυγος του αυτοκράτορα Ειρήνη Δούκα, η ευσεβής, έτρεξε στην εκκλησία να προσευχηθεί. Έκανε μάλιστα αναίμακτη προσφορά από άρτο, οίνο και λάδι για την σωτηρία του αυτοκράτορα και συζύγου της. με θαυμαστό τρόπο οι προσφορές της μεταφέρθηκαν στα έγκατα της γης, εκεί όπου βρισκόταν παγιδευμένος ο Αλέξιος με την ακολουθία του. Έχοντας τροφή οι εγκλωβισμένοι επέζησαν για κάποιο διάστημα κάτω από τη γη ώσπου τελικά τους διέσωσαν. Ο λαός σε αυτή την ιστορία έχει ταυτίσει την Ειρήνη την ατοκράτειρα με την Ειρήνη την Αγία, γι’ αυτό πολλοί εργάτες μεταλλίων την επικαλούνται.

· Ευθύμιος για να είμαστε πάντα εύθυμοι. Ο Άγιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Οι γονείς ήταν διαρκώς θλιμμένοι και παρακαλούσαν τον Θεό να τους αξιώσει να αποκτήσουν ένα παιδί. Ο Θεός τους μίλησε και τους προμήνυσε ότι θα τους δώσει παιδί, αρκεί να το ονομάσουν Ευθύμιο. Έτσι έγινε και οι γονείς του βρήκαν πάλι την ευθυμία τους αλλά και η Εκκλησία στο πρόσωπο του Αγίου ευτύχησε. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Άγιος έτρωγε μόνο τις Κυριακές και κοιμόταν όχι ξαπλωτός, αλλά στηριγμένος σε τοίχο και κρατημένος από ένα σχοινί. Έκανε πάρα πολλά θαύματα, από θεραπείες μέχρι πρόκληση βροχής, είχε το χάρισμα της διόρασης και ίδρυσε πολλές μονές. Ο Άγιος πρόβλεψε ακόμα και τον θάνατό του. Πέθανε το 473 σε ηλικία 97 ετών (εορτάζει 20 Ιανουαρίου).



***************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.