Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

'Αλλοι 'Αγιοι> Προστάτες Μας στην θάλασσα (22)

Άλλοι Άγιοι που έχουν σχέση με την θάλασσα



· Οι 12 Απόστολοι. Γενικότερα είναι προστάτες των αλιέων, γιατί και οι ίδιοι (οι περισσότεροι) ήταν ψαράδες (εορτάζουν 30 Ιουνίου).

· Δημήτριος ή Δήμος. Ήταν από την Αδριανούπολη. Εργαζόταν ως ψαράς σε ιχθυοτροφείο.

· Ισίδωρος ο Άγιος. Ναύτης στο βασιλικό στόλο του αυτοκράτορα Δεκίου. Όταν το πλοίο του βρισκόταν στη Χίο, καταγγέλθηκε, συνελήφθη και βασανίσθηκε για την Χριστιανική του πίστη. Ο ίδιος ο πατέρας του παρότρυνε τους διώκτες του να τον θανατώσουν, πράγμα που έγινε (εορτάζει 14 Μαΐου).

· Ιωνάς. Σχετίζεται με ναυαγούς και ναυαγοσώστες. Ο Ιωνάς παράκουσε μία εντολή του Θεού. Αντί να ακολουθήσει την υπόδειξη του Κυρίου και να μεταβεί στη Νινευή για να κηρύξει μετάνοια, αυτός διάλεξε να ταξιδέψει μακρία στη θάλασσα προς τη Θαρσίδα. Μια καταιγίδα όμως απείλησε να βυθίσει το πλοιάριο. Οι ναύτες καταλάβανε ότι ο Ιωνάς ήταν η αιτία της θαλασσοταραχής και τον πέταξαν στη θάλασσα. Η καταιγίδα σταμάτησε, αλλά τον Ιωνά τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος (ψάρι). Μετά τρεις ημέρες το κήτος τον ξέρασε ζωντανό και πάλι στην ξηρά (εορτάζει 21 Σεπτεμβρίου).

· Καλλίστρατος. Ο Άγιος ρίχθηκε από τους διώκτες του στην θάλασσα μέσα σε ένα σάκο με πέτρες. Από τον βυθό τον ανέσυραν δύο δελφίνια και τον έβγαλαν στην ξηρά (εορτάζει 27 Σεπτεμβρίου).

· Μαρίνα η Αγία. Προστατεύει τους θαλασσινούς γιατί marina στα ιταλικά σημαίνει Λιμάνι (εορτάζει 17 Ιουλίου).

· Μωυσής. Εκλεκτός του Θεού είναι προστάτης για τα υδάτινα περάσματα. Θυμηθείτε το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας (εορτάζει 4 Σεπτεμβρίου).

· Νώε ο Δίκαιος. Κατασκευαστής της «Κιβωτού». Προστατεύει τους ναυπηγούς αλλά και όσους κινδυνεύουν από νεροποντές και πλημμύρες (εορτάζει 18 Δεκεμβρίου).

· Τριαντάφυλλος. Καταγόταν από τη Ζαγορά της Μαγνησίας. Ήταν 15 χρόνια ναύτης σε πλοία (μούτσος). Αποκεφαλίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1680 γιατί δεν ήθελε να αλλαξοπιστήσει (εορτάζει 8 Αυγούστου).

· Θεόδουλος και Αγαθόποδας. Ήταν από την Θεσσαλονίκη. Σχετίζονται με την θάλασσα λόγω ονείρου που είδαν. Οι Άγιοι είδαν, ταυτόχρονα, ότι ναυάγησαν και πως κινδύνευαν να τους καταπιούν τα κύματα. Μια «δύναμη» όμως τους έσωσε από βέβαιο πνιγμό, ανεβάζοντάς τους στην κορυφή ενός πανύψηλου βουνού (εορτάζουν 4 Απριλίου).

· Ιωάννης ο Ναύκληρος (εορτάζει 8 Απριλίου).

· Θεόκτηστος ο Ναύκληρος (εορτάζει 6 Σεπτεμβρίου).




****************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.