Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Προστάτες Μας> Άγιοι Κοινοβιάρχες (18)

01. Αθανάσιος ο Αθωνίτης, Πατέρας του μοναχισμού στο Άγιον Όρος. Από τις μεγαλύτερες μορφές του μοναχισμού. Ο Όσιος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και ασκήτεψε αρχικά στο όρος Κυμινά. Αργότερα, όταν δυνάμωσε σε πίστη και σε Πνεύμα Κυρίου, πήγε στο Άγιον Όρος και ίδρυσε την Μεγάλη Λαύρα, γύρω στο 962 μ.Χ. Η βοήθεια φυσικά του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά ήταν μεγάλη προς τον Όσιο. Στην Μεγάλη Λαύρα μαζεύτηκαν πολλοί μοναχοί και έφτιαξαν με την καθοδήγηση του Οσίου μία πρότυπη μοναστική κοινότητα. Δικαίως ο Αθανάσιος θεωρείται Πατέρας του μοναχισμού (εορτάζει 5 Ιουνίου).

02. Αντώνιος ο Μέγας. Καταγόταν από την Αίγυπτο και έζησε τα χρόνια του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού, ξεπερνώντας σε ηλικία τον έναν αιώνα. Όταν παρέδωσε το πνεύμα, ήταν 105 ετών, ακμαίος σωματικά και πνευματικά. Ήταν ο θεμελιωτής του μοναχισμού στην Ανατολή, δίνοντας το έμπρακτο παράδειγμα με την ζωή του, την οποία συνέγραψε ο Μεγάλος Αθανάσιος, ώστε να αποτελέσει κανόνα για τους ασκητές. Σύμφωνα με την παράδοση, παρόλο που δεν ήξερε να διαβάζει, είχε από μικρός απομνημονεύσει ολόκληρο το Ευαγγέλιο. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του σε ασκητική απομόνωση. Η Χριστιανική κοινότητα ζήτησε επανειλημμένως την ενεργή υποστήριξή του σε δύσκολες περιστάσεις, όπως στον διωγμό του Μαξιμιανού στην Αίγυπτο και στο ξέσπασμα της αίρεσης του Αρειανισμού (εορτάζει 17 Ιανουαρίου).

03. Αντώνιος ο Νέος. Ήταν Θαυματουργός και τιμάται την ίδια μέρα με τον Αντώνιο τον Μέγα. Καταγόταν από την Βέροια. Ασκήτεψε επί 50 χρόνια ολομόναχος σε ένα σπήλαιο. Εκεί βρέθηκε το λείψανό του, το οποίο τοποθετήθηκε στο ναό με το όνομά του που κτίστηκε στην Βέροια.

04. Βενέδικτος, ο οργανωτής του μοναχισμού στην Δύση. Ο Βενέδικτος χωρίς τους ευλαβείς γονείς του ίσως να μην ήταν αυτός που ξέρουμε. Μεγάλωσε με Χριστιανικές διδαχές και όταν ήρθε σε κατάλληλη ηλικία αποφάσισε να εργαστεί για την Εκκλησία. Αναχώρησε για τα Απέννινα Όρη όπου και αφιερώθηκε στην προσευχή και την μελέτη. Μετά 20 χρόνια είχε μαζέψει δίπλα του πάνω από 160 μοναχούς. Ο Άγιος Βενέδικτος τον 6ο αιώνα (510) παραδειγματισμένος από τον Παχώμιο, ίδρυσε στο Μόντε Κασίνο, στην Ιταλία, το μοναστικό τάγμα των Βενεδικτίνων Μοναχών και στην συνέχεια το πρώτο μοναστήρι του τάγματος. Ο Βενέδικτος θεωρείται ο κυριότερος οργανωτής του μοναχισμού στη Δύση (εορτάζει 14 Μαρτίου).

05. Παχώμιος ο Κοινοβιάρχης. Ιδρυτή του κοινοβιακού μοναχισμού θεωρούν οι πιο πολλοί μελετητές τον Παχώμιο (292-346 μ.Χ.). Αυτός ίδρυσε το πρώτο κοινόβιο σε ένα νησί του Νείλου. Το κοινόβιο του Παχωμίου παρείχε προστασία στους μοναχούς και τις μοναχές και τους επέβαλε ενιαίο τρόπο συμπεριφοράς όσον αφορά την λατρεία, τη νηστεία και την προσευχή. Σε ηλικία 20 ετών κατατάχθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό. Προφανώς εκεί έμαθε από διοίκηση και οργάνωση, εκεί όμως γνώρισε και Χριστιανούς στρατιώτες. Όταν απολύθηκε, βαπτίσθηκε και αναχώρησε στην έρημο. Δίπλα στον ασκητή Παλαίμονα, έμαθε τα της πίστεως. Αργότερα όταν ο δάσκαλός του πέθανε, έφτιαξε δικό του κελί και συνέχισε την άσκησή του. Σιγά – σιγά, ολόκληρος στρατός ασκητών μαζεύτηκε γύρω του. 3000 ασκητές οργανώθηκαν από αυτόν σε μοναχικά τάγματα και κάτω από τις υποδείξεις του έμαθαν να ζουν κοινοβιακά. Αργότερα και άλλοι μοναχοί ακολούθησαν τον ίδιο τρόπο ζωής (εορτάζει 15 Μαΐου).


**********************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.